Kaupallisten yhteistöiden merkitseminen on kaikkien etu
Helmikuussa 2019 julkaistun IAB Vaikuttajamarkkinoinnin oppaan perusteella kokosimme alle kaupallisen yhteistyön merkintätavat eri kanavissa. Ohjeistamme vaikuttajiamme noudattamaan alla olevia merkintätapoja.
Kaupallisen yhteistyön merkinnän selkeyteen vaikuttavat kuitenkin moni asia, kuten;
- Sanavalinnat ja niiden kieli
- Merkinnän fonttikoko ja kirjasinlaji
- Merkinnän sijainti
- Esittämisyhteys
- Kuvavalinnat ja taustan väri
- Kokonaisasettelu ja kanava, jossa markkinointi tapahtuu
BLOGI
“Mainos, yritys XX” tai ”Kaupallinen yhteistyö yrityksen XX kanssa” -merkintä tulee olla ensimmäinen asia blogipostauksessa heti otsikon jälkeen, ennen kuvia tai muuta tekstiä. Merkintä tulee olla tekstiä, ei kuva, logo tai muu vastaava.
Mainos- tai yhteistyömerkinnän tulee erottua selkeästi muusta julkaisusisällöstä fonttivalinnalla, kirjasinlajilla, fonttikoolla ja värillä. Merkinnän kannattaa olla isompaa fonttikokoa kuin muu blogiteksti ja taustasta erottuvaa väriä.
“Mainos, Yritys XX” tai ”Kaupallinen yhteistyö yrityksen XX kanssa” -merkintä heti kuvatekstin alkuun.
Englanninkieliset termit (ad, collab tms.) eivät ole riittävän selkeitä, kun markkinoidaan kotimaisille kuluttajille. Käytetystä kielestä riippumatta julkaisun kaupallinen luonne tulee käydä selvästi ilmi suomalaiselle kohdeyleisölle.
Kaupallinen yhteistyösisältö pitää merkitä myös Instagramin omalla brändisisältötyökalulla, jos se on vaikuttajan käytettävissä. Pelkkä brändisisältötyökalun käyttö ei riitä.
INSTAGRAM STORIES & SNAPCHAT
“Mainos, yritys XX” tai ”Kaupallinen yhteistyö yrityksen XX kanssa” -merkintä heti sisällön alkuun kirjallisesti. Kirjallinen merkintä tulee aina lisätä, sillä sisältöä voi seurata myös ilman ääntä.
Kerro myös suullisesti kaupallisesta yhteistyöstä ja mainostavasta yrityksestä videon alussa. Voit myös ilmoittaa viimeisessä yhteistyösisällössä, että kaupallinen yhteistyö päättyy.
Merkintä tulee lisätä myös ensimmäistä julkaisua seuraaviin sisältöihin. Ei siis riitä, että vain ensimmäisessä Instagram Stories tai Snapchat- julkaisuissa kerrotaan, että tämä ja seuraavat julkaisut ovat yhteistyösisältöä.
Kiinnitä huomiota merkinnän selkeyteen: Erottuuko merkintä taustasta? Onko fontti, sen koko ja väri erottuvat? Huomioi Instagram Storiesissa erityisesti ylä- ja alareunan kuvake, käyttäjänimi ja kommenttikenttä, jotka peittävät alleen muun sisällön.
Kaupallinen yhteistyösisältö pitää merkitä myös Instagramin omalla brändisisältötyökalulla, jos se on vaikuttajan käytettävissä. Pelkkä brändisisältötyökalun käyttö ei riitä.
YOUTUBE
“Mainos, yritys XX” tai ”Kaupallinen yhteistyö yrityksen XX kanssa” -merkintä heti videon alkuun erillisellä, sisällöstä selkeästi erottuvalla tekstiplanssilla. Merkinnän tulee näkyä riittävän kauan, jotta se on helposti havaittavissa.
Yhteistyöstä tulee ilmaista myös suullisesti, mutta tämä ei pelkästään riitä, sillä videosisältöä voidaan katsella myös ilman ääntä.
YouTuben maksetun mainonnan ilmoitusominaisuus ”sisältää maksettua mainossisältöä” ei ole kuluttaja- asiamiehen ja MENin näkemyksen mukaan yksinään riittävä. Tästä ei käy ilmi kenen lukuun markkinoidaan, eli mikä on mainostava yritys. Tätä merkintätapaa voidaan kuitenkin käyttää muiden ilmaisutapojen ohella täydentävänä.
”Kaupallinen yhteistyö yrityksen XX kanssa” tai “Mainos, yritys XX” -merkintä tulee olla näkyvissä myös videon kuvauksessa (tekstikenttä YouTube- videon alla) siten, ettei katsojan tarvitse erikseen klikata tekstikenttää auki (eli heti kuvauksen alussa).
PODCAST
Suullinen ilmaus “Mainos, yritys XX” tai “Kaupallinen yhteistyö yrityksen X kanssa” heti podcastin alkuun.
Vastaava merkintä tulee lisätä podcastin mahdolliseen esittelytekstiin tai infolaatikkoon.
Mikäli podcastin sisällä on oma, erillinen kaupallinen osio lisäksi suositellaan, että kyseinen osio erotetaan muusta sisällöstä esim. joka kerta käytettävällä samalla äänitunnisteella.
Katkomainonnan on erotuttava selkeästi podcastin “toimituksellisesta” sisällöstä esimerkiksi joka kerta käytettävällä samalla äänitunnisteella tai muulla selkeästi erottuvalla tavalla.
“Mainos, yritys XX” tai ”Kaupallinen yhteistyö yrityksen XX kanssa” -merkintä heti julkaisun alkuun.
Lisäksi suositellaan käytettäväksi Facebookin omaa brändisisältötyökalua, jos se on käytössä.
“Mainos, yritys XX” tai ”Kaupallinen yhteistyö yrityksen XX kanssa” tai #kaupallinenyhteistyö @ yritys -merkintä heti julkaisun alkuun
“Mainos, yritys XX” tai ”Kaupallinen yhteistyö yrityksen XX kanssa” -merkintä heti julkaisun alkuun
MAINOSLINKIT / AFFILIATE-MARKKINOINTI
Mainoslinkeistä tulee kertoa heti sisällön alussa esimerkiksi ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Itse mainoslinkit tulisi erottaa erikseen muusta sisällöstä ja linkeistä esimerkiksi tähdellä (*) Muutakin selkeää merkkiä voidaan käyttää.
Esimerkkejä mainoslinkkien merkitsemisestä blogissa:
“Postauksessa mainoslinkkejä (*) kaupallisessa yhteistyössä yrityksen X kanssa”·
SAADUT TUOTTEET
Saadut tuotteet ja palvelut tulee merkitä kaupalliseksi yhteistyöksi yllä olevien kanavakohtaisten ohjeiden mukaan. Kaupallisesta yhteistyöstä vaikuttaja voi saada markkinoinnista vastikkeena rahaa tai rahanarvoista etua, kuten vaate, lahjakortti tai matka.